
To właśnie pszczołom i ich pracy ludzkość zawdzięczam produkcję 1/3 żywności. Co więcej w naszej szerokości geograficznej rośliny owadopylne stanowią NAWET 78 proc. gatunków.
Pszczołom zawdzięczamy aż 4 000 odmian warzyw. Badania w których ekonomiści przekładają produkty będące efektem zapylania na konkretne pieniądze wskazują, że globalna wartość zapylania szacowana jest na pół tryliona dolarów. Ale to nie wszystko. Pośrednio dzięki pszczołom mamy również mięso, mleko i inne produkty odzwierzęce - zwierzęta hodowlane również karmi się roślinami zapylanymi przez te owady. Także gdyby pszczoły nagle zniknęły to...ostatni gasi światło. Jak mówi pszczelarz i co ważne wielki przyjaciel pszczół Michał Piwowarski z Zachełmia, fascynująca jest też hierarchia panująca w pszczelim ulu gdzie przebywa do 70 tys. owadów. Czy aby na pewno rządzi tam królowa matka?
Więcej na ten temat w niedzielnej audycji Dla Lasu Dla Ludzi o 13.30, będą też jak zwykle do wygrania atrakcyjne nagrody.
Audycja „Dla Lasu Dla Ludzi” emitowana jest w niedzielę o godzinie 13.30 w Muzycznym Radiu Dolny Śląsk ( 105, fm, 106,7 fm 90,9 fm).
Cykl audycji „Dla Lasu Dla Ludzi” realizowany przez Muzyczne Radio Dolny Sląsk i Nadleśnictwo Świeradów powstał przy współudziale środków finansowych Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej we Wrocławiu.