105,8 FM | 106,7 FM | 90,9 FM Dolny Śląsk
09 sierpnia 2022 - wtorek | Imieniny: Romana, Ryszarda, Edyty

TERAZ
NA ANTENIE

>>

Arkadiusz Włodarski

Muzyczne Radio Music News
105,8 FM | 106,7 FM | 90,9 FM Dolny Śląsk
09 sierpnia 2022 - wtorek | Imieniny: Romana, Ryszarda, Edyty

*** Od 8 lipca słychać nas w Krakowie i okolicach w ramach eksperymentalnego nadawania w cyfrowym systemie DAB+. Znajdziecie nas na kanale 9A. ***                   *** Muzyczne Radio eksperymentalnie dostępne jest też w Szczecinie w cyfrowym systemie DAB+ teraz na kanale 10A *** W woj. małopolskim i podkarpackim emisja prowadzona jest na kanale 10B *** W woj. śląskim gramy dalej testowo na kanale 5B, również z dwóch nadajników*** W woj. opolskim na kanale 10C (2 nadajniki) z dniem 1 czerwca 2022 r. emisję testową zakończono.***                  

Breaking News
09 sierpnia 2022 - wtorek | Imieniny: Kamila i Szymona | NAJLEPSZE HITY NA DZIEŃ DOBRY

19-03-2022 | 13:03

Made in Dolny Śląsk – Festiwal produktów regionalnych w Jeleniej Górze


Regionalne przysmaki zagościły w sobotę 19 marca w Galerii Sudeckiej w Jeleniej Górze. Podczas festiwalu „Made in Dolny Śląsk” dolnośląscy wytwórcy produktów spożywczych i rękodzieła prezentowali i sprzedawali swoje wyroby. W wydarzeniu uczestniczył wicemarszałek Grzegorz Macko.

- Jako samorząd województwa dolnośląskiego wspieramy wszelkie inicjatywy mające na celu promocję produktów lokalnych i regionalnych. Właśnie dlatego rozpoczęliśmy cykl wydarzeń „Made in Dolny Śląsk”, aby lokalni wytwórcy uzyskali kolejne okazje do promocji swoich wyrobów – wyjaśnia wicemarszałek Grzegorz Macko.

Lokalne dolnośląskie produkty słyną w całej Polsce i poza jej granicami ze swojej doskonałej jakości.  Zdarza się jednak, że sami mieszkańcy Dolnego Śląska nie mają świadomości, że w ich najbliższym sąsiedztwie funkcjonują uznani w skali kraju producenci wyrobów spożywczych czy rękodzieła. Dlatego, aby promować regionalną i lokalną wytwórczość Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego po raz kolejny zaangażował się w organizację festiwalu „Made in Dolny Śląsk”, który daje możliwość zaprezentowania wyjątkowych wyrobów spożywczych i rękodzieła. Wsparcie produkcji lokalnej jest przejawem patriotyzmu gospodarczego, dzięki któremu rodzinne przedsiębiorstwa „z sąsiedztwa” mogą rozwijać swoją działalność i powiększać swój wkład w rozwój Dolnego Śląska i Polski.

Podczas festiwalu prezentowali swoje wyroby m.in.

  • Pasieka w Miłosnej prowadzona przez rodzinę od 1983 roku. Składa się z 65 uli, w których żyje i pracuje aż 5,5 miliona pszczół. Zajmuje się pozyskiwaniem miodu wielokwiatowego, akacjowego, faceliowego, lipowego oraz pyłku kwiatowego, pierzgi, propolisu i wosku pszczelego. W ofercie mają także octy owocowe, kwiatowe oraz ziołowe z produktów własnej hodowli.
  • Przetwórstwo Farmerskie Sery Ślubowskie Igor Pietrzyk rozpoczęło swoją działalność w połowie 2011 roku. Wytwarza sery o niepowtarzalnych walorach organoleptycznych i smakowych. Oferuje sery podpuszczkowe długodojrzewające, niedojrzewające, smakowe, twarogowe, grillowe, rolady i pasty serowe, jogurty, masło, śmietanę.
  • Eko-Ar Gospodarstwo Ekologiczne to rodzinna firma, zajmująca się przetwarzaniem i propagowaniem owoców aronii, a także sprzedażą produktów z tych owoców.  Są to m.in. soki, herbatki, syropy, dżemy, konfitury. Wszystkie produkty posiadają certyfikat.
  • Piekarnia Vitafit to niewielka manufaktura pieczywa i kwasów chlebowych oparta o tradycyjne metody. Kwasy chlebowe wytwarzane są wyłącznie na swoim pieczywie bez polepszaczy i na naturalnym zakwasie. W ofercie są różnego rodzaju żytnie i gryczane kwasy chlebowe, a także pieczywo żytnie, z niskim indeksem glikemicznym oraz na mące gryczanej.
  • Pierniki Wrocławskie to naturalne, rękodzielnicze wyroby powstające od 2014 roku w stolicy Dolnego Śląska, w Piernikarni Wrocławskiej. Nie są produkcją masową, lecz wszystkie wykonywane są ręcznie według określonej receptury. Składają się z wiejskiej mąki z małych rodzinnych młynów, masła z mleczarni, dużej ilości pszczelego miodu z pasieki i odpowiedniej ilości przypraw korzennych. Nie zawierają oleju palmowego ani żadnych polepszaczy.
  • Gospodarstwo Rolne Joanna Czerwińska zajmuje się sprzedażą malin, soków i musów. Wszystkie wyroby pochodzą z owoców własnej plantacji, która jest w pełni bezpieczna dla zdrowia. Klienci Gospodarstwa Rolnego doceniają wyroby przede wszystkim za ich walory smakowe.
  • Gospodarstwo Rolne M. Sznajder jest małym, rodzinnym gospodarstwem z Dolnego Śląska. Specjalnością ich są kiszone ogórki oraz kiszona kapusta. Wyjątkowy smak, zapach i jakość jest dzięki temu, że sami  sieją, sadzą, a później zbierają i kiszą kapustę i ogórki. Produkty nie zawierają chemicznych dodatków, konserwantów, przyspieszaczy fermentacji, czy wybielaczy.
  • Browar Profesja jest to wrocławski browar rzemieślniczy, założony w 2015 roku przez piwowarów domowych i pasjonatów piwa. Piwa warzone są na własnym sprzęcie z użyciem wyłącznie płynnych drożdży oraz najwyższej jakości surowców.
  • Siedlisko Pstrąga to rodzinna restauracja, w której z pasją tworzone są dania dla Gości. Głównym daniem jest pstrąg w ziołach z pieca o niezwykle oryginalnym i niepowtarzalnym smaku oparty na tajemniczej recepturze restauracji.  Sprzyjający mikroklimat daje możliwość obserwowania zmian otaczającego terenu w zależności od pory roku, a znajdujące się tam łowisko jest główną atrakcją przyjezdnych.
  • Pasieka „Miód od Turka” znajduje się w Niemczy, położonej w malowniczej okolicy pośród pól uprawnych, ugorów i lasów. Korzystny mikroklimat sprzyja kwitnącym latem kwiatom, akacjom, lipom i rzepakom, z których pszczoły zbierają nektar. Pasieka zajmuje się produkcją miodu wielokwiatowego, rzepakowego, akacjowego, spadziowego, lipowego, gryczanego i leśnego.
  • Gospodarstwo Pasieczne Elżbieta Malinowska to firma z rodziną tradycją znajdująca się w Ciepłowodach. W swojej ofercie mają różnego rodzaju miody odmianowe, przetwory domowe, pierniczki oraz jadalne kasztany. Produkty pochodzą z własnego gospodarstwa, a także z okolicznych pól i lasów. 
  • Smaki Sudetów restauracja, w której menu oparte jest na tradycyjnych daniach kuchni domowej i regionalnej. W ofercie mają pyszne zupy, pierogi, polędwiczki w sosie grzybowym, pierś kaczki, czy też gulasz z wołowiny sudeckiej. Na słodko można spróbować domowej szarlotki, pieczonego jabłka z marcepanem, bezy, ciasteczek i rogalików. W produkty do gotowania zaopatrują się wyłącznie u sprawdzonych dostawców.
  • Dziki Zwierz jest firmą z Bolesławca działającą na rynku od 2018 roku. Oferują mięso, wędliny i drób, które przygotowywane jest z najwyższej jakości produktów i wędzone z wykorzystaniem odpowiedniego rodzaju drewna. Firma prowadzi również sprzedaż hurtową.
  • Bio Jabłko to producent ekologicznego, certyfikowanego, świeżo tłoczonego, 100% naturalnego soku jabłkowego. Jabłka pochodzą z Wolanki, terenu Parku Krajobrazowego w Dolinie Baryczy. Są to odmiany jabłek o najwyższych walorach smakowych i odżywczych, bez dodatku wody, cukru, konserwantów i barwników.
  • Szwiecowe drewno oferuje niepowtarzalne wyroby z drewna. Są to artykuły użytkowe, ale przy tym dekoracyjne m.in. miski, deski, talerzyki, świeczniki i wiele innych. Każdy przedmiot jest unikatowy